Barion Pixel

SMS nyak – a mobitelefon túlzott használata

Életmód, sport, rekreáció, inspiráció

csomo kata katactive online edzőtárs online személyi edző nyak gerincproblémák

„Minden kor kifejleszti a maga sajátos betegségformáit, ezek felnagyított formában tükrözik a kor arculatát.”

Rémisztő statisztika

A Magyar Média és Hírközlési Hatóság statisztikája szerint (2018)  Magyarországon 3,5 órát, külföldi elemzések szerint az Egyesült Királyságban 10 átlag, míg egy átlagos amerikai már napi 10,5 órát tölt valamilyen kütyü előtt? Rémisztő számok.

Tetszik vagy sem, be kell lássuk, hogy mindennapi életünket egyre inkább az okostelefonok, tabletek alakítják, irányítják.

Hogy mi köze ennek a statisztikának ehhez a sport és rekreációs weboldalhoz?

Mobiltelefon használat hatása a gerincre és nyakra

Okostelefonok, tabletek nyomkodása közben nem csak a szemünket, hanem a gerinc nyaki szakaszát is terheljük. És itt nem áll meg, ugyanis a gerinc derék szakasza, no meg az azt összekötő háti szakasz is erősen érintett.

Mobilozás közben fejünket ugyanis előre biccentjük, amit a teljes gerinc is lekövet.

sms-nyak

James Carter egy ausztrál kiropraktortól származik egy kifejezés, mely a folyamatos mobiltelefonozás következtében alakul ki. Ennek a kóros állapotnak azt a beszédes nevet adta, hogy „text-neck”, azaz az „sms-nyak”.

Mobilozás alatt a 4-6 kilogramm súlyú fej 60 fokos szögben történő előre döntése 30 kilogrammnak megfelelő nyomást gyakorol a gerinc nyaki szakaszára.

Asztalnál monitor előtt ülve ez a biccentési szög kisebb ugyan, de legyünk vele tisztában, hogy ebben a helyzetben is a fejünk súlyának többszöröse terhelődik a nyakra.

Nem hangzik jól!

Nagyon rosszul hangzik!

A hosszú ideig fenntartott helytelen testtartás komoly következményekkel járhat azoknál, akik sokat használják a telefont ösztönösen, a fejet előreeső tartásban.

Mit okozhat az sms nyak?

Ez a tartalom csak tagoknak érhető el.

Források:

Takács Fruzsina:„A civilizáció hatása a gerincre”, 2020

The Atlantic: What Texting Does to the Spine.