Barion Pixel

Gyermekkort idéző, kedves kora nyári tevékenység a bodzaszedés.

Emlékszünk még arra, amikor a kirándulás alkalmával összegyűjtött tányéros virágzatot áztattuk az 5 literes üvegedényben, és alig vártuk, hogy elkészüljön és hűsítse szomjunkat a jól lehűtött, frissítő és üde ízű bodzavirág ital.

Ezt a semmi máshoz nem fogható élményt felnőttként, szülőként, nagyszülőként megoszthatjuk a fiatalokkal.
Illata mámorítóan édes, aromája felejthetetlen. Engem legalábbis elvarázsol. A varázslatot én így képzelem el:

A bodzatündérek a bodza tányérjain a földre vágyó csillagok egy-egy könnycseppét nevelgetik.  A virágtányérokat a tündérek a holdvilágos éjszakákon bűbájukkal öntözik, hogy az aromás, semmivel össze ne téveszthető illatú virágot az ember kedvére, testének és lelkének táplálására használja.

Bodza begyűjtése

A bodzát is mindenképp olyan helyen kell szedni, ahol nincs benzingőz, autós forgalom, nincs kitéve szennyeződésnek. Ezért a legvalószínűbb, hogy elhagyatottabb helyeken tudjuk őket begyűjteni.
Az alacsonyabb tányérok aratásával gyorsan végzünk. Kis ollóval csípjük le az ágról és tiszta kosárba/vödörbe gyűjtsük.

A bodza egy fa szerű bokor, a virágok elég magasra nyúlhatnak Se szék, se létra, se hosszú bot, magunkra vagyunk utalva, ha szeretnénk ezt a csodás virágzatot magunknak. Semmi gond, a testünk alkalmas mindezek eszközök kiváltására, hiszen természetes mozdulatok kellenek a szedéshez.

Nyújtózás

Lábujjhegyre emelkedés, nyújtózkodás, az ág lehúzása…

A testünk ismeri ezeket a mozdulatokat, kérdés, hogy képes-e mindezek megtételére.

Mi is szükséges ehhez? Mobilizált ízületek, viszonylag laza izomzat.

Hú ez komolyan hangzik.

Gondolnád, hogy a napi pörgés, a stressz merevíti az izmokat és az ízületeket? Ez azt jelenti, hogy a mozgástartomány csökken.

Szóval, egy egyszerű bodza szedéshez is már az kell, hogy a nyújtózkodás, mint mozdulat ismerős legyen a testnek.
Ugyanis, ha mozgathatósági határon túl van a mozdulat, arra az izom olyan húzódással, mikro-szakadásokkal vagy feszüléssel válaszol, hogy utána nagyon fájdalmasnak és mozgásunkban korlátozottnak érezzük magunkat.

Fontos tehát, hogy ne hagyjuk eltunyulni a testünket, mert akkor a sérülésveszély is nagyobb lehet a mindennapokban.

Sokkal könnyebb egy jó állapotot fenntartani, mint egy kívánt szintet elérni.

Ezt sose feledd!

Akkor mocorgásra fel….

Bodza felhasználása

A bodzavirág a néphagyományban és népi hagyományos gyógyászat egyik központi növénye, állítólag a kamilla mellett a leggyakrabban használt gyógynövény volt.

A javasasszonyok minden részét használták gyógyításra: virágát, termését, levelét, kérgét és gyökerét.

Mire is használták a javasasszonyok a virágokat?

Immunrendszer erősítőként a bodzavirág tea izzasztó és köptető hatásával enyhítést nyújtottak a lázas-köhögős szervezetnek, emellett a szervezet veseműködését is szabályozták bodzavirág tea vízhajtó hatását felhasználva.

A bodzavirág, a cickafarkfű és a menta keverékből készült teafőzetét nagy lázharcosnak tekintették, de használták kanyaró és bárányhimlő esetén is.

Idegrendszeri támogatásként is használták. Azt tartották, hogy képesek gyógyítani a mély bánatot, segítve megnyitni az emberek szemét a világ varázslata előtt.

Fogyókúra kiegészítő támogatásaként ajánlották, kihasználva a virágzat testsúlycsökkentő hatását. A tea fogyasztásánál érdemes figyelembe venni az erőteljes vizelethajtó hatást.

Külsőleg fertőtlenítőként is használták a virágzatot a kötőhártya-gyulladás kezelésére és a vörös viszkető szemek csillapítására, akut ízületi gyulladás esetén a fájdalom és duzzanat csökkentésére.

Tisztítókúra támogatásaként a virágzatból készült főzetet szájöblítőnek, szájvíznek is alkalmazták.

Bodza krém testnek-léleknek

Testünk és lelkünk további táplálására álljon itt egy bodzakrém recept is az ínyenceknek:

  • 7-8 bodzavirág szár nélkül
  • 2 dkg liszt
  • 1dkg kukorica keményítő
  • 10 dkg cukor
  • egy csipet só
  • 0,5 l tej
  • 2 tojássárgája
  • 2-3 szem eper a díszítéshez

Elkészítés:

Meleg tejbe tesszük bodzavirágot. Ha lehűlt a tej, akkor hűtőbe tesszük és  24 órát állni hagyjuk. Ezután alaposan kicsavarva kivesszük a bodzát és leszűrjük a tejet.

Gőz fölött egy hőálló, ovális aljú edényben (pl rézüst) a tojássárgát, cukrot és a sót folyamatosan keverve melegítjük, fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt és alaposan elkeverjük.

A tejet folyamatosan hozzáöntjük és sűrűsödésig kavarjuk. Ha kellőképpen besűrűsödött, akkor melegen tálkákba porciózzuk. A desszertet apró bodzavirágokkal és eperrel díszítjük.

Ha pudingosabb állagot szeretnénk, akkor a keményítő mennyiségét emeljük.

A cukor helyett kipróbálhatunk cukor pótló édesítőszereket is.

Próbáljuk ki, hogy igaz-e az a régi néphit, hogy a bodzavirág képes gyógyítani a mély bánatot, segítve megnyitni az emberek szemét a világ varázslata előtt.

Tápláld a tested mozgással és finom, egészséges ételekkel…