Barion Pixel

Mit érdemes tudni a hátfájásról és hogyan előzheted meg

Életmód, sport, rekreáció, inspiráció

Az egyenes járás nem velünk született

Az egyenes járás képessége az egyik legemberibb legősibb képesség, amit a törzsfejlődés során kialakult gerincoszlopunk tesz lehetővé.

Az egyenességet nem kapjuk azonnal ajándékba, minden embernek az egyedfejlődése-felnövekedése során meg kell küzdeni érte.

Mi magunk nem nagyon emlékszünk, de gyermekeink fejlődésére emlékszünk, hogyan küzdöttek meg az egyenes járásért: születés után hason csúszunk, majd felküzdjük magunkat négykézlábra. Az 5. hónap előtt nem tudunk felülni és nem vagyunk képesek függőleges helyzetbe hozni a gerincoszlopunkat, majd körülbelül 6. hónaptól kezdve és csak külső segítséggel tudunk megállni a saját lábunkon.

Aztán az élet zenitén túl láthatjuk öregedő embertársainknál, ahogy meghajlott háttal élnek és bottal járnak. Extrém esetben a hát teljesen meggörbül. Nyilvánvalóan az öregedéskori hajlott hát több betegség miatt is kialakulhat.

Az egyenes hát egyáltalán nem magától értetődő dolog.

 

Ismered a gerincedet?

A gerinc szerkezete egyszerre merev és rugalmas.

Leginkább egy vitorlás árbóc kötélzetével hasonlíthatóan feszes egyensúly jön létre. A stabil rögzítést a vitorláson a kötélzet, a gerincoszlopnál az izmok és szalagok biztosítják.

A hajó működése akkor optimális, ha a kötélzet megfelelő feszességben van meghúzva. Így, ha az izmok megfelelően dolgoznak, a gerincoszlop is megfelelően funkcionál.

A gerincoszlop másik tulajdonsága a hajlékonyság, amit csontos csigolyák rugalmas összeköttetését biztosító lágy kocsonyás anyag, a porckorong biztosít.

Ezt a rendszert több mint 500 izom és 400 ínszalag stabilizálja, egyúttal 144 kis ízület segíti a hatékony mozgathatóságot.

Az emberi test mindig is fontos téma volt minden korban az orvoslás, vallás területén. Sőt komoly hatást gyakorolnak a régi idők tudásai a mai napig is

Tudtad, hogy honnan származik a patikákon és a WHO logójában is szereplő kígyó?

World-Health-Organization-WHO-gerincoszlop

Gerinc az ősi kultúrákban

A gerincoszlop S alakjának hasonlósága feltűnik Aszklépiosz görög istenség orvosi pálcára tekeredő kígyójához, a modern világ orvosainak, a gyógyítóinak jelképéhez.

Az antik görög világban ahogy az istenség kígyója és pálcája, a gerincoszlop is a nehézségi erő elképzelt vonala köré csavarodik, törekszik a felemelkedésre/egyenes állásra az anyag ellenében.

Az akkori korok gyógyítói feladatuknak tekintették, hogy az embert felsegítsék a lenti, anyagi világ fogságából és utat biztosítsanak a valóság magasabb, eszmei aspektusai felé.

Hasonlóan a görögökhöz, más ősi kultúrák – így az indiai védák és kínaiak – a gerincoszlopot tekintik annak a központi tengelynek, amely mentén az az energiaáramlás lentről felfelé, az állatiasból az emberré válás irányába, – még szimbólikusan megfogalmazva – az ember magasröptű álmai a gerincoszlopon felfelé indáznak abból a vágyakozásból, hogy elszakadjanak az anyaföldtől és közelebb kerüljenek az Égiekhez.

Fő üzenetként elmondható, hogy az ősi hitrendszerekben a gerincoszlopot az emberi felemelkedés – az emberré válás szimbólumának tartották.

 

Miért szeresd a gerincedet?

Szeresd a gerincedet, mert ez is emberivé tesz azáltal, hogy tested és életed stabilitását biztosítja.
Segíti, hogy egyenesen járd az utad.

Ahogy a vitorláshajó árbóckötélzetét is folyamatosan karbantartják, feszességét ellenőrzik,
így a gerincünk is odafigyelést és karbantartást igényel.

Tudod mi a fő oka a hátfájásnak?

A természet mozgásra teremtette az emberi testet. A modern ülő életmód, a napi fizikai aktivitás csökkenésével megjelentek a nyaki-háti-derék panaszok.

Enyhébb esetekben feszesnek érezzük a gerincoszlop környéki izmokat, esetleg fejfájással küzdünk. A további panaszok már erősebb fájdalommal járhatnak, valamint már mozgásunkban is akadályoz, súlyosabb esetekben a műtőasztalon kötünk ki.

Mi is vezethet a gerinc-hát-derék fájdalomhoz

 • Tartós ülő munka
  A sokszor nyolc-tíz órát, de akár ennél többet is töltünk ülőmunkával, számítógép vagy okostelefon előtt. A test mozgásra teremtődött, így a kevés mozgás és a hosszas, azonos testtartás terheli a gerincet és okozhat hosszú távon problémákat.
 • Rossz testtartás
  Szokásokká beidegződött rossz testtartások (pl mobilozás) az enyhe fájdalomtól kezdve hosszú távon egész komoly egészségügyi panaszokat, elváltozásokat, deformitásokat okozhatnak.
 • Stressz
  A feszültség alapvetően a váll és nyaktáji izmok merevségében is megmutatkozik, de a huzamosabb stresszes, ideges állapot a hát bármely részén okozhat fájdalmas tüneteket.
 • Túlerőltetés
  Ha bemelegítés, megfelelő ráhangolódás nélkül kezdünk sportolásba, vagy túlzásba visszük hobbisportunkat, az okozhat kellemetlenebb tüneteket pl. izomhúzódást, helyi gyulladást.
  Másik gyakori ok lehet a hirtelen emelés, rossz mozdulat, cipekedés
 • Porckorongból adódó problémák és más betegségek kisugárzó fájdalmai
  A már súlyosabb esetek okozhatnak fájdalmat, mely egyrészről a porckorong deformitására vezethetőek vissza vagy -kopása okozza hátfájdalmat.
  Másrészt más szervek betegségei is okozhatnak gerinc valamelyik szakaszába kisugárzó fájdalmat így pl. nőgyógyászati, húgyuti betegségek, de egy sor további betegséget sorol fel a szakirodalom

Neked mitől fáj a hátad?

 

Mi a megoldás, hogy gerincünk egészséges állapotát fenntartsuk és a hátfájás elmúljon?

A szellemileg és fizikailag kiegyenlített aktív életmóddal – rendszeres testmozgással – tehetünk a legtöbbet a kezdeti gerincpanaszok elkerüléséért.

 

Tényleg elmulaszthatom a hátfájásomat mozgással?

Azok a mozgásformák, amelyek maximálisan figyelembe veszik a test természetes igényeit, azok igen, képesek a feszült, fájdalmas  (de még nem orvosi esetű)  porcikákat úgy bemozgatni, hogy a feszülés, fájdalomérzet elkezd csökkenni, megszűnni.

Az ilyen tréningeken nincsenek őrült iramok, ugrálások, pulzus egekbe emelése.

Vannak viszont változatos, koncentrált, de finom gyakorlatsorok, amivel fokozatosan kimozgatjuk, erősítjük, nyújtjuk azokat a területeket, porcikákat, amik a hátfájásért felelősek.

A rendszeresen végzett testmozgás azonban még ennél is többet nyújthat.

Miért végezzünk gerincbarát gyakorlatokat?

 • Segítjük az egészséges gerinc megőrzését és fenntartjuk a fájdalommentességet;
 • Testtartást javítjuk;
 • Az állóképességet javítjuk;
 • Fogyási folyamatot elősegítjük;
 • A terhelt idegrendszert kiegyenlítjük;

 

Kinek javasolt a gerincbarát tréning?

 • Életkortól függetlenül a gerinc fiatalságát, rugalmasságát megőrizni;
 • Fiataloknak, serdülőknek a helytelen tartás kiigazítására;
 • Munka vagy életmódból adódóan bizonyos kényszertartásban sokat tartózkodik, így nyak-hát-gerinc fájdalmakkal küzdhet.
 • Azoknak, akik nem tudják milyen okból vannak hátpanaszaik.
  Javasolt a konzultáció a tréning megkezdése előtt;

 

Milyen gyakran kell mozogni, hogy elmúljon a hátfájás?

Mindenkinek a saját éppen aktuális élethelyzetétől és egészségi és edzettségi állapotától függ, hogy mennyi testmozgás szükséges ahhoz, hogy a hátfájása elmúljon.

Másik fontos szempont szembenézni azzal, hogy mennyi ideje hanyagoltuk el a testünket, gerincünket. Ha saját bevallásod szerint hosszú ez az idő, akkor meg kell barátkozz azzal a gondolattal, hogy eltart egy darabig…de van jó hírem!

A jó hír az, hogy a test hálásan fogja fogadni azokat a perceket, amiket mozgással, saját magaddal töltesz és hamarosan elindulnak azok a folyamatok, amik segítik a javulást.

Lehetünk türelmetlenek, de tekinthetjük ezt úgy, hogy éppen a hátfájásunkkal, derékfeszülésünkkel jelzi a testünk, hogy itt az ideje változtatni!

Abszolút kezdőknek heti két 10-15 perces laza gerincbarát tréning és heti egy hosszabb séta egy hónapos végzésével nagy eséllyel jelentős minőségi javulás érhető el.

Aki eddig is végzett valamilyen testmozgást, és edzettnek tekinti magát, de mégis van hát-derék-nyak fájdalma, akkor felmerül a kérdés: igazán gerincbarát testmozgást végzek? Kompenzálom a kedvenc sportom által okozott nem természetes tartást?

 

A gerincbarát torna végezhető egyedül?

Ha nincs orvosi ellenjavallat illetve ha a gyakorlatok végzésénél nincs rossz érzeted nem érzel fájdalmat, akkor bátorítalak, hogy kezdj neki egyedül.

Hidd el, hogy akár már tartós ülőmunka-, hosszú vezetés-, kertészkedés után vagy egy stresszes nap levezetéseként egy-egy specializált gyakorlat elvégzését testi-szellemi megújulásként fogod megélni.

Ha konkrét mozgásszervi panaszod van, vagy olyan problémával küzdesz, amiről azt gondolod, hogy akadályoz a mozgásban, érdemes konzultációt kérni tőlem. Egy ilyen egyeztetésen átbeszéljük, hogy gyógytornász, esetleg orvosi segítségre van-e szükséged. A gyógytornász véleménye alapján ki tudjuk alakítani a rád szabott gyakorlatsorok típusait és mennyiségét.

 

Mi a gerinctorna jellemzője?

Ahhoz, hogy bemutassam, hogy milyen típusúak a gerinctréningek, ismerni kell a gerincoszlop szakaszait és a hozzá tartozó izomcsoportokat, ízületeket és azt, hogy az egyes életmódbeli probléma melyik gerinci szakaszra hat:
A gerincoszlopnak 4 fontos szakasza van:

 • a nyaki;
 • a háti;
 • az ágyéki;
 • a keresztcsonti és farkcsonti szakasz

A funkcionális gyakorlatok specializáltak egy-egy gerincszakaszra, vagy a gerinc teljes átmozgatását végezzük,

 • gerinc melletti izmokat erősítjük, nyújtjuk;
 • az erősített izmok jobb tartást adnak a gerincoszlopnak;
 • a mozgás által a keringés javul, az izmok fellazulnak az esetlegesen elnyomott idegek tehermentesülnek
 • a helytelen testtartást a funkcionális gyakorlatokkal kiigazítjuk
 • mobilizálással az egyes ízületek mozgástartományát megtartható vagy fejleszthető. Ennek az a célja, hogy sohase legyen “robotos” a mozgás, azaz nem szűküljön be alapvetően a mozgás.

 

Milyen problémák esetén javasolható ez a mozgásforma rendszeres végzése?

 • hátfájás
 • derékfájás
 • váll-, és nyakfájás
 • enyhébb gerincproblémák
 • enyhébb tartásproblémák
 • irodai, ülő életmódból eredő feszültségérzetek
 • kezdődő térd-, csípő problémák
 • munka közben fennálló kényszertartás kompenzálására
 • Nyugdíjaskorban a testi- és szellemi frissesség fenntartására

 

Miben tudok segíteni?

Tápláld a gerincedet mozgással

A Katactive gerincbarát tréningjei  rekreációs és betegség megelőző célúak,  akár egyénre szabva tudok segíteni, hogy testünk természetes igényeit figyelembe vevő tréningekkel mindennapjainkat egy magasabb minőségben élhessük.

 • Saját ütemben végezhető – videótárból szabadon választható gyakorlatok 10-60 perces funkcionális-, illetve teljes gerincet-testet átmozgató tréningek közül;
 • 30 napos Gerinc-tunning program, mellyel szintre hozhatod gerincedet;
 • Konzultációval egybekötött rád szabott egyéni edzésterv kidolgozásával, akár gyógytornász javaslat alapján
csomo kata katactive online edzotars en idő kihivas
Kata